Ceapa verde este una dintre cele mai populare verdeturi, consumate in sezonul de primavara si vara, dar nu numai. Consumata cruda, in salate, ori gatita, in ciorbe si tocanite, ceapa verde este un ingredient cu multe beneficii asupra organismului.

Descriere

Ceapa verde reprezinta lastarii tineri de ceapa bulb, cu un gust mai bland decat bulbul de ceapa mare. Ceapa verde se deosebeste prin varful mic alb, nedezvoltat in intregime, cu tulpini verzi lungi si subtiri.

Ceapa verde se foloseste ca ingredient in diverse preparate culinare inca de acum mii de ani, in intreaga lume. Productia mondiala de ceapa este intr-o continua crestere astfel incat, astazi, ceapa este, dupa rosii, cea mai cultivata leguma.

Ceapa verde face parte din familia Liliaceae, ruda cu usturoiul, prazul, arpagicul si salotul. In intreaga lume exista peste 600 de soiuri de ceapa.

Beneficii pentru sanatate

Intareste sistemul imunitar – datorita numerosilor compusi cu rol antioxidant, precum carotenii, vitaminele A, E, C si antioxidantii quercentina, zeaxanthina, cei care intaresc organismul in atacul microbilor sau radicalilor liberi.

Rol antiinflamator – quercentina, un antioxidant important regasit in ceapa verde, poseda calitati antiinflamatorii si antihistaminice. Asadar, ceapa verde este benefica si in cazul alergiilor.

Scade nivelul colesterolului – consumata regulat, ceapa verde ajuta la cresterea colesterolului bun.

Scade gliecemia – ceapa verde este un aliment cu puternice proprietati hipoglicemice, diuretice si reglatoare endocrine.

Rol antiseptic – ceapa verde lupta impotriva infectiilor provocate de bacterii precum E.coli sau salmonella.

Lupta impotriva anemiei – prin continutul ridicat de fier.

Retete cu ceapa verde

Salata de ceapa verde cu ridichi

Ai nevoie de: 1 legatura de ceapa verde, 1 legatura de ridichi de luna, 1 legatura de marar, 1 capatana de salata verde, 1 ligurita ulei, 1 lingurita otet de mere, sare si piper.
Preparare: toate verdeturile si legumele se spala bine, se toaca dupa preferinte si se asaza intr-un bol. Se adauga peste ele uleiul si otetul, sarea si piperul. Salata de ceapa verde cu ridichi este un adevarat deliciu sanatos.

Salata orientala cu ceapa verde

Ai nevoie de: 500 de grame de cartofi fierti in coaja, 2 castraveti proaspeti, 2 ardei (unul rosu si unul verde), 100 gr masline negre, 3 fire de ceapa verde, 2 oua fierte, 40 gr de mustar, o legatura de patrunjel, o lingura de ulei, sare si piper.
Preparare: cartofii se curata de coaja dupa ce au fiert si s-au racit, si se taie cuburi. Castravetii, ceapa, ardeii, maslinele si ouale fierte se taie si se adauga peste cartofii asezati intr-un bol de sticla. Peste se adauga dressingul din ulei si mustar, se amesteca, iar la final se serveste cu patrunjel proaspat tocat.

Omleta cu ceapa verde

Ai nevoie de: 4 oua, o mana de branza telemea rasa, 1 ardei rosu, 3 rosii, o lingurita de ulei.
Preparare: ceapa verde si ardeiul se toaca, se calesc un minut, apoi se adauga peste ele ouale batute in care s-a adaugat branza rasa. Se lasa omleta sa se coaca cate 2 minute pe fiecare parte. Se serveste simpla sau cu salata de rosii alaturi.

Related posts