Mancarea fara mirodenii n-ar mai fi o placere, ci o banala necesitate.

Prin definitie, mirodenia este o substanta aromatica alimentara, un ingredient care, adaugat in mancare, ofera aroma, gust si culoare.

Sub forma de seminte, plante uscate ori verzi,  aceste mirodenii nu ar trebui sa lipseasca din bucataria oricarei gospodine.

Usturoiul nu are nevoie de nicio introducere, el fiind indispensabil de pe lista mirodeniilor. Este ingredientul cel mai puternic aromatizat, iar efectele sale asupra sanatatii sunt incontestabile. Unde mai pui ca este disponibil in orice anotimp!

Telina, leguma-condiment este folosita pentru gustul aromat si miros specific al radacinii. De asemenea, bucatarii folosesc atat turbeculii, cat si frunzele. Cu un parfum mai intens decat tulpina, frunzele se gasesc si sub forma uscata. De regula, aceasta mirodenie se adauga la inceput in mancaruri, pentru a spori aroma.

Tarhonul, amar si puternic aromat, este folosit des, in stare proaspata, in ciorbe sau alte mancaruri, in compania patrunjelului si a mararului. Omleta cu branza si mustar cu tarhon este o reteta celebra din bucataria frantuzeasca.

Rozmarinul, usor de recunoscut dupa aspectul de ace de brad, condimenteaza mancarurile de origine mediteraneana. Calitatea parfumului de ace de rozmarin este aceea ca, prin fierbere, nu isi pierde din intensitate.

Busuiocul, consumat atat proaspat cat si uscat, a intrat in gratiile romanilor datorita compatibilitatii lui in sosurile de rosii ce acompaniaza retetele de paste, pizza sau cele cu peste.

Oregano este o mirodenie cu origini mediteraneene si se preteaza preparatelor pe baza de peste, pui, miel, si in retetele de paste.

Cele mai cunoscute mirodenii folosite de gospodinele romance:

Patrunjelul, planta pe care o intalnim in bucataria din lumea intreaga este folosit in orice mancare, proaspat sau uscat (frunzele). Radacina de patrunjel se foloseste ca o leguma obisnuita.

Leusteanul, mirodenie foarte populara la noi, are o aroma puternica si face companie excelenta cu patrunjelul in orice preparat, in special in ciorbe. Se poate utiliza si in forma sa uscata, insa parfumul intens este oferit de frunzele proaspete.

Leurda, cunoscut si ca usturoi salbatic, datorita aromei usoare de usturoi se gaseste des in forma proaspata la inceputul primaverii. Se poate utiliza ca atare, adaugata in salate, ori ca si condiment in mancarurile de legume si carne.

Hreanul, foarte picant si puternic aromatizat, se foloseste cel mai des in stare proaspata. Se adauga in diverse preparate, insa cea mai preferata reteta de romani este prepararea in forma rasa, cu otet si ulei, in loc de sos.

Dafinul, recunoscut inca din antichitate pentru parfumul deosebit al frunzelor, dar si pentru gustul intens, usor amar, se foloseste doar pentru a parfuma preparatele.

Mararul, cu o aroma inconfundabila, se foloseste in cele mai diferite feluri. Proaspat sau uscat, mararul condimenteaza atat preparatele pe baza de carne, cat si pe cele cu legume.

Ienibaharul, folosit sub forma de boabe, este adaugat de gospodine in pregatirea muraturilor, dar mai ales la condimentarea preparatelor de carne.

Related posts