Cartoful este un aliment de baza in dieta noastra zilnica. Folositi ca si garnitura pentru o multitudine de preparate, preparati in toate modurile – prajiti, fierti, copti – cartofii sunt printre cele mai consumate legume. Daca iti place sa consumi cartofi, suntem siguri ca vei fi incantat si de acest nou sortiment pe piata.

De obicei, cartofii albi sau roz se numara printre preferintele tuturor. Putini sunt cei care stiu de cartofii mov si despre beneficiile pe care le aduc sanatatii. Consumati cu regularitate, cartofii mov protejeaza organismul de diverse afectiuni si, in plus, imbogatesc dieta zilnica.

Cu origini in Peru, cartoful mov este folosit frecvent in bucatariile restaurantelor din America de Sud, insa incepe sa prinda popularitate si in cele din Romania.

Iata cinci motive pentru care ar trebui inclusi in dieta zilnica

Sursa bogata in vitamine si minerale

Cartoful mov este o alternativa mai sanatoasa la care poti apela, acepta find o sursa bogata in vitamine si nutrienti – vitamina C, fier, calciu si potasiu. In plus, cartoful mov reprezinta si o sursa de fibre, proteine si carbohidrati. Astfel, esti sigur ca oferi organismului un aport energetic necesar pentru o zi solicitanta.

De ajutor in curele de slabire

Persoanele care se tin o cura de slabire evita, pe cat posibil, consumul de cartofi albi sau roz, prajiti, pentru ca pot sabota procesul de slabire. Cartoful mov, in schimb, consumat in cantitatile potrivite, preparati la cuptor sau la abur, ajuta in sustinerea procesului de slabire datorita aportului scazut in grasimi.

Previn aparitia tumorilor

Culoarea mov a acestui sortiment de cartofi este data de prezenta in cantitate mare a antocianinelor. Acesta clasa de antioxidanti puternici protejeaza organismul uman de tumori. Din acest considerent, includerea cartofului mov in dieta noastra este un bine pe care-l putem face corpului nostru.

Intaresc sistemul imunitar

Continutul bogat de antioxidanti puternici ajuta la dezvoltarea imunitatii si protejarea celulelor de eventualele imbolnaviri.

Ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Aceiasi antioxidanti puternici au rol benefic si asupra tensiunii arteriale. Din acest motiv, cartofii mov se recomanda si in dieta persoanelor cu hipertensiunie sau alte fluctuatii de tensiune.

Cartoful mov are un aspect placut, un gost intens, putin mai dulceag decat cartoful alb. Timpul de preparare al cartofului mov este si mai scurt. El porte si folosit in retete diverse – piure, tocanita, ciorba, salata sau placinta. Pentru ca cea mai mare cantitate de antioxidanti se regaseste in coaja cartofului, este recomandat sa nu ii decojim. II putem mati interagi pentru a ne bucura de toute benefiicile aduse sanatftii organismului nostro.

Related posts