Busuiocul este o planta aromatica, ruda cu menta, oreganul si rozmarinul, folosita la condimentarea mancarurilor, a salatelor, dar si in prepararea unor bauturi.

Pe langa gustul foarte placut, aromat, busuiocul poseda si multe calitati benefice pentru sanatate.

Soiuri de busuioc

Originar din Asia, busuiocul este cultivat astazi aproape peste tot in lume. Cele mai cunoscute specii de busuioc sunt: „busuiocul dulce” cultivat in sud-estul Europei, Egipt, Maroc, Indonezia si SUA, busuiocul „gratissimum” cultivat in estul Indiei si vestul Africii, busuiocul „tulsi” cultivat in Malaesia si busuiocul „americanum” care, in ciuda denumirii, se cultiva in Africa si Asia.

Denumita si „iarba regala” busuiocul are aproape 150 de varietati, in afara de cel genovez, care este cel mai cunoscut.

Printre acestea enumeram:
– busuiocul anason – aroma fina, potrivita pentru dulciuri si ceaiuri, regasit in Vietnam, Thailanda si Persia, unde se prepara numeroase produse traditionale aromate cu aceasta varietate;
– busuiocul dark opal – frunze purpurii si flori roz, cu gust mai aspru decat busuiocul genovez, foarte bun in prepararea ceaiurilor reci;
– busuiocul lamaie – aroma proaspata, picanta, ideal pentru preparatele din peste, dar si in retetele de deserturi si salate, mai ales in cele stil italian;
– busuiocul african blue – se deosebeste prin frunzele cu nervuri rosii, gust camforat, ideal pentru preparatele asiatice si supele de pasare;
– busuiocul thailandez – nelipsit in bucataria Asiei de Sud, cu un gust situat intre anason si lemn dulce.

Cultivare si recoltare

Indiferent ca alegeti sa il cresteti in ghivece sau in gradina, busuiocul va fi recunoscator daca ii rupeti doar frunzele tinere. Astfel, planta va trai mai mult, iar frunzele vor creste apoi si mai mari.

Busuiocul proaspat cules are o aroma inegalabila, el fiind un maestru printre ierburile aromatice! Pentru a-si pastra aroma integra, busuiocul trebuie cules inainte de a inflori.

Depozitare

Busuiocul proaspat se infasoara in hartie umezita si se pastreaza in frigider pana la 2 zile. La congelator, busuiocul se poate depozita in pungi speciale pentru congelator umplute cu aer. Astfel, rezista pana la o saptamana.

De asemenea, puteti usca funzele de busuioc in locuri ferite de lumina directa a soarelui si depozitat apoi in recipiente de sticla sau saculeti de panza.

Pentru asezonarea salatelor, busuiocul se poate pastra si in ulei de masline.

Beneficiile busuiocului

Busuiocul este considerat un foarte bun tonic general. Printre beneficiile aduse organismului, busuiocul:
– intareste sistemul imunitar
– contine antioxidanti
– actioneaza ca antiinflamator
– ajuta in lupta impotriva cancerului
– poseda proprietati antibacteriene
– combate stresul si depresia
– sustine sanatatea sistemului cardiovascular
– contribuie la sanatatea ficatului
– detoxifiaza organismul
– alcalinizeaza corpul si imbunatateste digestia
– este un afrodisiac natural

Retete cu busuioc

Busuiocul este una dintre cele mai importante plante aromatice in multe culturi si bucatarii, precum cea italiana, thailandeza, indiana si vietnameza. Busuiocul se poate folosi in multe preparate: cu legume sotate, adaugat in sosuri, pentru aromatizarea carnii, a tocanitelor, in ceaiuri, dar si pentru aromarea lichiorurilor si a diferitelor bauturi.

Retetele cele mai populare in care se foloseste busuiocul sunt pesto si sos de rosii marinat.

Suc de rosii cu busuioc

Ai nevoie de: 2 rosii, 1/2 castravete, 1 cana de busuioc proaspat, un praf de sare.
Preparare: se pun toate ingredientele in storcator, se amesteca si se consuma imediat.

Pesto din rosii cu busuioc

Ai nevoie de: 250 grame de rosii uscate la soare, 2 cani de busuioc proaspat, 2 catei de usturoi, 1/4 de cana de samburi de pin, 1/4 cana de ulei de masline.
Preparare: se pun toate ingredientele in blender si se amesteca pana se obtine o pasta omogena.

Rosii la cuptor cu branza feta si busuioc

Ai nevoie de: 8 rosii, 200 grame de branza feta, 1 lingura oregano, 2 linguri de ulei de masline, 2 fire de oregano proaspat, 2 fire de bususioc proaspat, sare, piper.
Preparare: rosiile se taie in felii groase; branza feta se taie in cuburi mari si se asaza intr-o forma de sufleu unsa cu ulei de masline. Deasupra se asaza feliile de rosii, se asezoneaza cu sare si piper, se stropesc cu ulei de masline si se dau la cuptor pentru 20 de minute.

Cand sunt gata, se orneaza rosiile cu frunze de oregano si busuioc, si se servesc alaturi de o paine bagheta sau bruschette.

Related posts