Soia face parte din familia leguminoaselor, boabele acesteia dezvoltandu-se in pastaie. In alimentatie se folosesc doar boabele, dar in medicina si in industrie se utilizeaza si restul plantei, inclusiv radacina.

Originara din Asia, planta de soia creste pana la o inaltime medie, cu frunze de un verde intens si flori mici, violet sau albe. Cultivata initial in estul Chinei, planta de soia s-a raspandit repede la nivel mondial, apreciata pentru valorile nutritionale de calitate ale boabelor, dar si pentru ca este o planta mai putin pretentioasa.

Tipuri de soia

In Asia, planta de soia se cultiva si se consuma de acum patru milenii. Culturile s-au raspandit la nivelul intregii planete, inclusiv in tara noastra. Boabele de soia cresc in pastai, insa se deosebesc de boabele de mazare, fasole si linte. Boabele de soia au un continut ridicat de proteine si grasimi bune. De asemenea, soia contine mai putine glucide si este o sursa importanta de lecitina.

Se disting trei tipuri de soia:
soia galbena – cel mai raspandit tip de soia. Din acest soi se obtine laptele de soia, tofu si alte deserturi gustoase, cu un continut caloric scazut;
soia verde – se aseamana cu lintea si are un continut de proteina mai redus. Boabele de soia verde se consuma fierte, iar germenii se folosesc la prepararea salatelor.
soia rosie – se consuma gatita sau germinata.

Related posts