Sfecla rosie (Beta vulgaris) este una dintre cele mai remarcabile legume din punct de vedere nutritiv.

Descriere

Sfecla rosie se cultiva pentru radacina carnoasa ce este folosita atat in calitate de legume in alimentatia oamenilor, cat si ca planta furajera. Planta bienala, cu o perioada de vegetatie de aproape 130 de zile, sfecla rosie isi are originile in zona Marii Mediterane.

Radacina de sfecla este in faza initiala pivotanta, mai apoi se ingroasa, prin procesul de depunere a substantelor de rezerva acesta capata o forma aproape sferica, ori alungita, de culoare rosie. Sectionata transversal, radacina de sfecla rosie prezinta mai multe cercuri concentrice, colorate intr-un rosu intens sau mai slab.

Cultivare

Sfecla rosie se seamana spre sfarsitul lunii martie- inceputul lunii aprilie. Semintele incoltesc intr-un sol foarte bine umezit. Puietii iesiti la sprafata se raresc si se lasa doar cei mai bine dezvoltati. Distanta dintre plantele vecine nu trebuie sa fie mai mica de 15 cm.

Betacianina este substanta care ofera culoarea rosie a sfeclei.

Proprietati si beneficii

In vremea romanilor, sfecla rosie era recunoscuta ca remediu natural impotriva febrei.
In Grecia Antica, sfecla rosie era o leguma foarte apreciata si, conform unui mit, a fost oferita, ca ofranda, pe o tava de argint, zeului Apollo.

Astazi, indiferent de modalitatea aleasa pentru a o consuma, intotdeauna vom avea parte de aceleasi beneficii.
Sfecla rosie este o radacinoasa bogata in vitamine ( A, B, C, E), potasiu, acid folic si mangan. Pe langa acestea, leguma mai furnizeaza si cantitati moderate de calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc si sodiu.
Toate aceste componente au un efect revitalizant asupra organismului, astfel incat sistemul imunitar sa fie unul consolidat.

In gastronomie, sfecla rosie este folosita in prepararea salatelor, in forma fiarta sau cruda, alaturi de alte legume, ori in supe, ciorbe si sucuri naturale, in combinatie cu alte fructe sau legume.

Depozitul de legume Iasi va ofera fructe si legume proaspete pentru o sanatate de fier !

Related posts