Cremoasa, dulce si cu un gust inconfundabil, banana este un fruct care creste pe tot parcursul unui an. Bogata in potasiu si fibre, banana se numara printre cele mai populare si consumate fructe din intreaga lume.

Iata care este istoria acestui fruct, provenienta dar si beneficiile consumului de banane.

Descriere

Banana este un fruct de forma alungita, usor curbata, care creste in bananier grupata intr-un ciorchine mare. Coaja sa este de culoare galbena, verde sau rosie depinzand de soi. Partea interna a fructului are gust dulce si consistenta fondanta.

Bananierul este o planta ierboasa, apartinand familiei Musaceae, aceeasi familie din care face parte si patlagina. Tulpina de bananier ajunge si la inaltimi de 8 metri, in timp ce frunzele capata dimensiuni de aproape 3 metri in lungime.

Fructele bananierului sunt grupate in ciorchini, pe o singura tulpina adunandu-se pana la 200 de fructe. Dupa ce a rodit, planta aeriana moare, insa radacina continura sa produca lastari care, replantati, infiinteaza noi culturi.

O scurta istorie

Specialistii cred ca bananierul isi are primele radacini in Malaezia, unde crestea inca de acum 4000 de ani. De aici, s-a raspandit pana in India si Filipine. Existenta acestei plante a fost prima data consemnata in anul 327 i.e.n. de catre generalii lui Alexandru cel Mare.

In Africa, bananierul a fost adus de catre comerciantii arabi, descoperit apoi in 1482 de catre exploratorii portughezi, a fost raspandit si pe continentul american, unde se cultiva majoritatea bananelor din zilele noastre.

Cei mai mari producatori de banane sunt pe plantatiile din Ecuador, Costa Rica, Mexic si Brazilia, consumul lor clasandu-se pe locul al patrulea dupa orez, grau si porumb.

De ce sa consumam banane in fiecare zi?

Bananele contin trei zaharuri naturale (sucroza, fructoza si glucoza) combinate cu fibre, de aceea o singura banana ofera un plus de energie instantaneu care dureaza pe intreg parcursul unei zile. Experti din domeniul nutritiei au demonstrat ca o singura banana este suficienta pentru a sustine un efort fizic intens de 90 de minute.
Acest fapt face ca banana sa fie fructul preferat al sportivilor de performanta.

Cu un continur bogat in fier, bananele stimuleaza productia de hemoglobina, ajutand astfel in lupta impotriva anemiei.

Cea mai simpla si la indemana metoda de a scapa de o mahmureala este prepararea unui milkshake cu banane, indulcit cu miere. Banana are efect de calmare asupra stomacului, iar in combinatie cu mierea, restabileste nivelul de zahar din sange si te repune pe picioare.

Bananele au efect antiacid, ceea ce le face perfecte in cazul in care te confrunti cu arsuri la stomac.

Un alt beneficiu in ce priveste banana este cel de calmare a piscaturilor de tantari. Freaca zona afectata cu o coaja de banana si vei observa cu iritatia se va calma.

Related posts