Andiva este o leguma recent intrata in obiceiurile culinare de la noi, ocolita de multi pentru ca are un gust amar si usor astringent, insa, tocmai acest fapt o face unica in gastronomia din intreaga lume.

Descriere

Andiva, denumita stiintific Cichorium endivia, este o leguma care face parte din familia Asteraceae. Popular i se mai spune si cicoare de Bruxelles, cicoare de vara sau cicoare Witloof.

Andiva arata ca un boboc lunguiet, de culoare alb-galbui, mai intens spre varfurile frunzelor. Gustul amarui, neplacut pentru unii, poate fi atenuat prin preparare si condimentare corespunzatoare.

Origine

Tehnica de cultivare a acestei legume a fost descoperita in mod accidental prin anii 1830 in Belgia, mai exact in zona Schaerbeek. Astazi, Franta este cel mai mare cultivator si distribuitor de andive.

Utilizare

Andiva este des intalnita in salate ori gatita la cuptor. Bogata in continutul de apa (95%), andiva se numara printre cele mai hidratante legume. Preparata in mod corect, leguma este zemoasa si savuroasa, servita alaturi de carnea la gratar sau la cuptor.

Adaugata in sucuri nu va mai avea nevoie de apa suplimentara deoarece va lasa suficient lichid.

Datorita continutului mare de apa, andiva este recomandata in curele diuretice, favorizand eliminarea toxinelor din organism. Specialistii recomanda consumul de andive in perioadele de detoxifiere, in situatiile de digestie ingreunata sau cand ficatul este obosit.

Proprietati

Andivele sunt legume bogate in fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, vitamina A, vitamina E, vitamina C si vitamine din complexul B.

Related posts