Ananasul (Ananas comosus) este un fruct comestibil carnos, cu un gust dulce-acrisor, foarte aromat, consumat atat in stare proaspata, cat si gatit, sub forma de suc ori compot.

Origine

Acest fruct a fost descoperit in sudul Braziliei si al Paraguayului, unde bastinasii l-au denumit „nana”, adica „fructul delicios”.
Cristofor Columb a fost cel care a adus fructul si in Europa, prin anul 1650, dupa ce l-a descoperit pe insula Guadelupa, in anul 1493.
John Kidwell este cel care a dus cultivarea de ananas la o scara mai mare incepand din Hawaii.

Cel mai cunoscut producator de ananas a fost James Dole care, dupa mutarea sa in Hawaii, a infiintat prima plantatie in anul 1900.

James Dole a cumparat 24 ha de teren in anul 1901, suprafata fermei crescand ulterior din ce in ce mai mult. In regiunea Hawaii, dupa anul 2006, au mai ramas doi producatori mari de ananas, Dole si Maui.

Cel mai mare exportator de ananas ramane Costa Rica cu 322.000 de tone.

Filipine este unul dintre cei mai mari producatori de ananas cu 2,2 milioane de tone, urmat de Thailanda cu 1,9 milioane de tone, apoi de Hawaii si Brazilia cu cate 1,4 milioane de tone.

Descriere

Ananasul este o planta erbacee perena ce poate ajunge la 1,5 m in inaltime, produce in medie 200 de flori care, unite, formeaza fructul numit ananas. Fructele ating aproape 30 de cm in lungime insa, pot fi si mai mari.

Proprietati

Ananasul are in componenta sa acid citric, acid malic, este bogat in vitaminele A, B, B1 si C. Fructul de ananas este bogat in fibre si micronutrienti, antioxidanti si enzime. Consumul de ananas creste imunitatea si ajuta in dietele de slabire, imbunatatind digestia.
O cana cu bucati de ananas, in stare cruda, contine doar 76 de calorii.

Atunci cand cumparam un ananas ar trebui sa ne lasam ghidati de miros. Acesta trebuie sa emane o aroma tropicala si proaspata.

Related posts