Telina este folosita pentru aroma deosebita pe care o ofera supelor si ciorbelor, dar si salatelor, in stare cruda. Radacina de telina se combina perfect alaturi de morcov, sfecla, mere, pere sau branzeturi cu miros puternic.

In cultura chineza, telina este recunoscuta pentru efectele sale de intinerire a corpului si a mintii. Francezii, pe de alta parte, spun despre telina ca ar avea cea mai placuta aroma si ca orice preparat devine perfect daca ii este adaugata telina.

Noi iti propunem sa incerci urmatoarele 4 retete delicioase si sanatoase:

Salata de telina cu nuci

Ai nevoie de: o radacina mare de telina, o mana de frunze de telina, 100 grame de nuci, 50 grame de stafide, 4 mere golden sau ionatane, sucul de la o lamaie, ulei de nuca (sau masline), sare, o lingura de miere, o cana de lapte.

Preparare: In primul rand se pune laptele la incalzit. Cand acesta s-a infierbantat, toarna-l in doua vase separate in care adaugi nucile si stafidele, si lasa-le la hidratat pentru 10 minute. Telina se curata si se da pe razatoare si se stropeste imediat cu sucul de lamaie pentru a nu se oxida. Merele se taie feliute subtiri si se amesteca cu telina rasa. Frunzele de telina si toaca grosier si se adauga peste mere si telina. La sfarsit se adauga peste acestea stafidele si nucile hidratate si tocate marunt.

Tot amestecul se lasa la frigider pentru 15 minute. In acest timp, se prepara un dressing format din ulei, miere, sare si o lingura de suc de lamaie. Acesta se adauga doar in momentul servirii salatei.

Piure de telina

Daca inca nu ai incercat aceasta reteta, si doresti ceva deosebit pe masa de Craciun, este timpul sa o prepari. Unde mai pui ca se pregateste foarte rapid.

Se fierbe o radacina de telina, in coaja, in apa cu sare, la foc mic. Dupa ce a fiert, se curata coaja si se pregateste ca pe un piure clasic, cu unt si lapte cald, sare, nucsoara si frunze de telina, foarte fin tocate. Pentru un gust mai fin poti adauga smantana mai multa si mai putin lapte. Piureul trebuie servit imediat pentru a te bucura de aroma deosebita.

La prepararea piureului de telina se mai pot adauga si alte legume cum ar fi morcovul sau cartoful.

Salata de telina cu mustar

Se rade o telina medie in taietei fini. Se presara sare si se lasa sa stea pentru 30 de minute, amestecand din cand in cand. Intr-o salatiera se pun 2 linguri de mustar, se adauga 4 linguri de ulei si 2 linguri de otet (dupa gust). Se adauga telina si 4 linguri de maioneza si se amesteca bine.

Ghiveci de legume rece

Ai nevoie de: 250 grame de cartofi, 200 grame de mazare conservata, 150 grame fasole verde, 200 grame conopida, 150 grame morcovi, 150 grame telina, 4-5 bucati de ardei gras, 300 grame de rosii, 50 grame de praz

Preparare: Mazarea, fasolea verde, morcovii si telina se pun la inabusit cu ulei si putina sare la cuptor intr-un vas cu capac. Cand sunt pe jumatate gatite si adauga si celelalte legume impreuna cu verdeata toacata (dupa preferinta).

Related posts